Blog

QR-code maakt mobiel betalen van patiëntenfactuur eenvoudig

De ziekenhuisfactuur eenvoudig mobiel betalen? Dat is vanaf nu mogelijk voor de ziekenhuizen die gebruik maken van TarFac. Door een koppeling met de betalingsfaciliteiten van POM werd aan de  facturen een QR-code toegevoegd. De gebruikersinterface van POM is gemakkelijk in gebruik. AZ Sint-Jan Brugge-Oostende is het eerste ziekenhuis dat van deze nieuwe mogelijkheden gebruik maakt.

Hilde Lippens, verantwoordelijke facturatie van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende legt uit waarom ze kozen voor deze toevoeging: "Wij willen de administratielast voor onze patiënten zoveel mogelijk beperken. Daarom kijken we over alle processen heen, waar we zaken efficiënter kunnen organiseren. De toevoeging van de QR-code aan onze facturen zorgt ervoor dat de betaling van facturen veel sneller en eenvoudiger kan gebeuren. Aangezien POM koppelt met verschillende apps van banken kan de patiënt zijn betaling uitvoeren in een vertrouwde omgeving. Het is niet nodig om een aparte account aan te maken om gebruik te maken van deze betaaloptie. Voor ons als ziekenhuis is het grote voordeel van een eenvoudiger betaalproces dat facturen sneller en correcter betaald zullen worden. Door de automatische koppeling van de betaalgegevens, de referentie, … kunnen er geen menselijke fouten meer gebeuren. Zo wordt bv. vermeden dat er een fout bedrag overgeschreven wordt, geen referentie, … Dit zorgt voor heel wat minder administratie bij onze diensten. Al zullen we de effectieve winsten uiteraard maar na enkele maanden kunnen meten."

Betalen via de QR-code in 5 stappen

Om gebruik te maken van de betaling via de QR-code hoeft de patiënt op voorhand niets speciaals te doen. Zo is het niet nodig om op voorhand een account aan te maken of contact te nemen met de administratie van het ziekenhuis.

  1. Op de factuur wordt naast de standaard betalingsinfo vanaf nu ook een unieke QR-code afgedrukt.
  2. De patiënt scant QR-code op factuur met zijn smartphone (via de camera op de smartphone, een standaard QR-reader, de Payconiq-app of de POM-app).
  3. De website van POM opent automatisch op de betaalpagina van de betreffende factuur. Alle details van de factuur staan daarbij vermeld (bedrag, mededeling, begunstigde, vervaldatum, …).
  4. Via één druk op de knop kan de patiënt de betaling uitvoeren. Daarvoor klikt hij via de POM website door naar zijn eigen bankapp of naar Payconiq/Bancontact.
  5. In een mum van tijd is de factuur van het ziekenhuis betaald.

Meer weten over deze toepassing en de mogelijkheden in uw ziekenhuis? Uw accountmanager helpt u graag verder.